Home » Schilderijen maken met acrylverf

Schilderijen maken met acrylverf

Wil je een schilderij maken met acrylverf? Dan hoeft dit niet meteen heel lastig te zijn. Zo kom je in dit blogbericht een aantal tips te weten welke je vrijwel meteen kunt toepassen. Deze tips zullen met name betrekking hebben op het maken van een eenvoudig acrylverf schilderij. Denk hierbij aan de volgende stappen: compositie opzetten (schets), kleuren kiezen, achtergrond aanbrengen, grote lijnen schilderen, details schilderen en de afronding. Hieronder meer informatie over deze stappen om een schilderij te maken met acrylverf.

Stap voor stap schilderen

Zoals al eerder werd aangegeven kun je met acrylverf snel en eenvoudig een schilderij maken. Hieronder zullen we de stappen kort beschrijven:

 

  • Compositie opzetten: wanneer je een onderwerp (bijvoorbeeld een foto) hebt gekozen kun je beginnen met de compositie. Hiervoor maak je gebruik van een schilderspotlood of houtskool. Daarnaast zal een schets de verhoudingen van het schilderij duidelijk maken.
  • Kleuren kiezen: bepaal aan de hand van het te schilderen onderwerp de kleuren. Hierbij is het belangrijk dat je een kleurenpalet opstelt met de meest gebruikte kleuren. Daarnaast kun je ook bepaalde kleuren mengen, maar hiervoor is vaak wel enige kennis vereist.
  • Achtergrond aanbrengen: voordat je de achtergrond gaat aanbrengen kun je ervoor kiezen om eerst het schilderij te bedekken met een gesso (primer). Deze zorgt er namelijk voor dat de verf straks beter zal hechten. Daarnaast gebruik je voor de achtergrond vaak een donkere kleur.
  • Grote lijnen schilderen: wanneer de gehele ondergrond van een kleur is voorzien kun je de grote lijnen gaan schilderen. Hiervoor maak je gebruik van een wat lichtere kleur verf, zodat de lijnen duidelijk naar voren komen op de donkere achtergrond. Misschien zal je de neiging hebben om de lijnen van de schets, welke door de achtergrond heen schijnen, precies te volgen. Dit is in principe niet erg, maar zal je schilderij minder levendig maken.
  • Details schilderen: voor het schilderen van de details kun je het beste een penseel gebruiken met een dunne kwast. Probeer met name details aan te brengen rondom het middelpunt (onderwerp) van het schilderij.
  • Afronding: breng de laatste details aan, bekijk je schilderij van een afstand, pas waar nodig nog iets aan en zet uiteindelijk rechtsonder je handtekening.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *