Home » Een kunstvorm die grenzeloos is

Een kunstvorm die grenzeloos is

Eén van de eerste kunstvormen die bestonden, waren vlaggen. Men gebruikte vlaggen om grenzen aan te duiden tussen landen en vooral ook om hun identiteit te uiten. Vlaggen worden niet vaak meer genoemd als over ‘kunst’ gaat, omdat het niet gezien wordt als artistieke expressie, maar gewoon als een symbool om een gebied aan te geven. Oftewel, een puur functioneel symbool.

Toch zijn vlaggen natuurlijk niet willekeurig gekozen zoals ze zijn. De kleuren in vlaggen dragen betekenis, en hangen voor veel mensen samen met een prettig (of juist onprettig) gevoel – mensen zien iets achter vlaggen wat niet letterlijk op vlaggen weergegeven staat. Het feit dat sommige mensen vlaggen in hun huis hebben hangen (in plaats van bijvoorbeeld een schilderij) zegt wel iets over de expressionele waarde van vlaggen.

Vlaggen van landen zijn natuurlijk slechts waar het allemaal mee begon: ze dienden als een functioneel symbool om grenzen aan te geven. Vlaggen met hoge vlaggemasten en wimpels, werden vaak gebruikt om vanuit een hoge positie in de lucht een verspreidend, machtig en vaak verenigend signaal afgeven. Iets dat mensen van verre uit de grond uit konden zien steken, om onder de indruk van te raken. Maar door de tijd heen zijn vlaggen meer geworden dan dat. Vlaggen met een bepaald design, met betekenisvolle afbeeldingen erop en zelfs met schilderkunst erop te zien, zijn tegenwoordig ook te vinden in huizen van mensen, in gebouwen, of waar dan ook. Vlaggen worden beschilderd met symbolen om signalen af te geven, door bijvoorbeeld bedrijven die vlaggen om hun plaats heen bouwen, of door protestanten die met vlaggen zwaaien. Doordat mensen zich zo uiten in vlaggen, kan het zeker gezien worden als een kunstvorm. Eentje die eigenlijk juist grenzeloos is, omdat mensen over de hele wereld, in alle verschillende culturen, gebruik maken van deze kunstvorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *