Home » Beleef kunst op een kunstfestival

Beleef kunst op een kunstfestival

‘Kunst’. Dit is een heel breed begrip en kan voor iedereen anders worden opgevat. Sommige denken alleen aan een mooi schilderij en andere denken aan een foto.Maar kunst is veel breder dan dat. Kunst is ook iets dat dynamisch en actief kan zijn. En omdat kunst zo breed is, zal er ook voor iedereen iets zijn dat aansluit bij zijn of haar interesses, ideeën en idealen. In dit artikel willen we verschillende kunstfestivals onder de aandacht brengen, waar kunst een beleving is.

 

Oerol festival

Toevallig is dit festival gister op 18 juni afgelopen. Het Oerol festival vindt plaats op Terschelling en duurt 10 dagen. De eerste editie vond plaats in 1981 en is uitgegroeid tot een van de grootste kunst festivals van Europa. Het thema is elk jaar anders, maar wel blijft kunst centraal staan. Je kunt over het hele eiland genieten van toneelgroepen, muzikanten, beeldende kunstenaars, straattheater en nog veel meer! Door het mooie weer is er dit jaar zelfs een record aantal van 120.000 kaartjes verkocht.

 

De nacht van kunst en kennis

Het initiatief van deze kunstbeleving is nog niet zo oud. De eerste editie vond plaats in 2013. Sindsdien tovert de binnenstad van Leiden zich elk jaar in de avonduren om tot een podium voor muzikanten, acteurs, wetenschappers, kunstenaars, dansers, etc. Bijna alle musea en bezienswaardigheden in Leiden doen mee en openen hun deuren om kennis en kunst te ontdekken. Het laat je nadenken over belangrijke vragen van deze tijd en opent deuren die normaal gesloten blijven.

 

Maak gebruik van een kunstuitleen

Dit gaat niet echt over een festival, maar het zorgt wel voor dynamiek in de kunst om je heen. Bij een kunstuitleen is het idee dat je niet een schilderij koopt, maar dat je deze huurt. Hierdoor kan je na een paar maanden ook besluiten om een schilderij om te ruilen voor een andere. Zo hou je een huis of kantoorpand net even een stuk dynamischer en kan je ook genieten van andere kunstwerken. Een van de bij ons bekendere kunstuitlenen in Nederland is Kunstuitleen Amersfoort. Maar uiteraard zijn er ook genoeg andere te vinden.

 

Museumnacht

De museumnacht is een jaarlijks terugkerend kunstfestival in Amsterdam waar zeker 50 musea en culturele organisaties de deuren openen. Maar dan wel -vergelijkbaar met de Nacht van kunst en kennis in Leiden- buiten de normale openingstijden. Elk jaar is er een line up met een speciaal programma. Je kunt genieten van muziek, mode, speciale rondleidingen, theater en de vele musea die in Amsterdam te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *